Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Ετικέτες (Προσθήκη, Επεξεργασία ή Διαγραφή) στις Αναρτήσεις σας - Add, Edit or Delete Labels (or categories,tags) In Blogger Posts Πηγή www.bloggertips.gr



Η κατηγοριοποίηση των αναρτήσεών μας είναι μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του Blogger.
Με τις θεματικές ενότητες (ετικέτες, κατηγορίες, φάκελοι, labels, categories, tags) βοηθάμε και τους επισκέπτες μας να βρουν γρήγορα το κομμάτι του blog μας που τους ενδιαφέρει, αλλά και τον εαυτό μας, αν θελήσουμε στο μέλλον να βρούμε γρήγορα μια παλιά μας ανάρτηση.
Σε όλες τις εποχές ο άνθρωπος για να απλουστεύσει την καθημερινότητά του, προσπαθούσε να κατηγοριοποιήσει τα πράγματα γύρω του και να τα βάλει σε μια Τάξη. Γιατί αλλιώς επέρχεται ένα Χάος.
Σε σχεδόν όλες τις σελίδες στον ιστό, οι χιλιάδες πληροφορίες είναι ταξινομημένες σε θεματικές ενότητες. Και ειδικά στις μεγάλες ιστοσελίδες, που έχουν εκατομμύρια πληροφορίες για κάθε τι. Προσπαθήστε να φανταστείτε την Wikipedia, χωρίς να είχε ταξινομήσει τα άρθρα της σε κατηγορίες.
Δεν θέλω να καταντήσω σχολαστικός (όλοι πιστεύω καταλάβατε τη σημαντικότητα της κατηγοριοποίησης), για αυτό πάμε να σας εξηγήσω πως μπορείτε να προσθέσετε ετικέτες στις αναρτήσεις σας, πως μπορείτε να διαγράψετε ή να αντικαταστήσετε τις ετικέτες σας και γενικώς πως θα τις επεξεργάζεστε.


ΠΩΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΕΝΙΚΑ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ?

Η όλη δυνατή επεξεργασία, μπορεί να γίνει από την επεξεργασία αναρτήσεων (Πανόπτης>Ανάρτηση>Επεξεργασία Αναρτήσεων).
Από εδώ μπορούμε να δημιουργήσουμε, να διαγράψουμε ετικέτες και να κατατάξουμε τις αναρτήσεις μας στις ετικέτες μας.
Δεν υπάρχει περιορισμός ετικετών που μπορούμε γενικά ή και σε μια μόνο ανάρτηση.
Ωστόσο προτείνω οι ετικέτες μας να είναι όσο το δυνατόν πιο λίγες, γιατί αν έχουμε 500 αναρτήσεις και 200 ετικέτες, τότε χάνεται το νόημα των ετικετών νομίζω. Ούτε όμως να έχουμε 500 αναρτήσεις και 2 ετικέτες. Το ιδανικό είναι, πιστεύω, στις 500 αναρτήσεις να έχουμε περίπου 50 ετικέτες, δηλαδή 1 προς 10, αλλά αυτό ΔΕΝ είναι σε καμία περίπτωση απόλυτο, γιατί εξαρτάται και από την θεματολογία του blog.


ΠΩΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ?

Εικόνα 1

Την ώρα που γράφουμε μια νέα ανάρτηση -πριν την δημοσιεύσουμε (ή και μετά)- μπορούμε να την φακελοποιήσουμε με νέες ή ήδη υπάρχουσες αναρτήσεις. Το πως γίνεται αυτό περιγράφεται στις εικόνες (1) και (2).

Εικόνα 2

Εικόνα 3

Αλλιώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα ετικέτα από την επεξεργασία αναρτήσεων, και πολύ γρήγορα να προσθέσουμε σε αυτήν πολλές αναρτήσεις μαζί. Αρχικά δημιουργούμε την ετικέτα, όπως περιγράφεται στην εικόνα (4). Μετά κάνουμε "τσεκ" στα κουτάκια των αναρτήσεων, που θέλουμε να βάλουμε στην ετικέτα που μόλις δημιουργήσαμε και μετά πάμε και πατάμε πάνω σε αυτήν την ετικέτα (εικόνα 3) ώστε να της προστεθούν οι αναρτήσεις που έχουμε τσεκάρει. Αυτός είναι και ο πιο φυσιολογικός τρόπος.

Εικόνα 4


ΠΩΣ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ?

Μπορούμε να διαγράψουμε τις ετικέτες από τις αναρτήσεις μόνο με έναν τρόπο.
Μπαίνοντας στην επεξεργασία κάθε ανάρτησης ξεχωριστά και αφαιρώντας από εκεί την ετικέτα που δεν θέλουμε.

Εικόνα 5

Ας πούμε ότι θέλουμε να διαγράψουμε π.χ. μια ετικέτα που τώρα έχει προστεθεί σε 50 αναρτήσεις. Τότε πρέπει να πάμε στην επεξεργασία αυτών των 50 αναρτήσεων ξεχωριστά και να αφαιρέσουμε την εν λόγω ετικέτα από την κάθε μία ανάρτηση. Αλλά αν έχουμε συνολικά 5000 αναρτήσεις πως θα βρούμε αυτές τις 50? Για αυτό προτείνω να κάνουμε αυτό που απεικονίζεται στην εικόνα (5): από την επεξεργασία αναρτήσεων να πατήσουμε πάνω στην ετικέτα που θέλουμε να διαγράψουμε, ώστε να μας εμφανίσει "μαζεμένες" τις 50 αναρτήσεις και να μην ψάχνουμε. Έτσι για περισσότερη ευκολία το λέω αυτό.


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΟΥ GADGET ΤΩΝ ΕΤΙΚΕΤΩΝ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ

Η προσθήκη του είναι πολύ εύκολη.
Από τον Πανόπτη μας, πάμε στη Σχεδίαση -ενώ βρισκόμαστε στα Στοιχεία Σελίδας- πατάμε Προσθήκη Gadget και βάζουμε το έκτο από το τέλος Gadget με τίτλο "Ετικέτες".
Το ρυθμίζουμε ανάλογα με το πως θέλουμε να φαίνεται, το αποθηκεύουμε και μετά το βάζουμε στη θέση που θέλουμε να είναι μέσα στο blog.
Αυτό ήταν!